KÁVÉ

Kávé, kávéfőző, kávégép, kávéautomata

Baktériumok a kávéban

A kávé a világ legkedveltebb élvezeti cikkei közé tartozik. Számos kutatás számol be negatív, illetve pozitív élettani hatásairól. Egy újonnan napvilágra kerülő tanulmány szerint a kávé kitűnő hely a különféle baktériumok számára.

Az Iowai Egyetem tudósai fedezték fel a kávéban tanyázó koffeinnel táplálkozó baktériumot, amit Pseudomonas putida CBB5-ként kezdtek el emlegetni. Ezek a baktériumok tiszta koffeinnel táplálkoznak, amit ammóniává és szén-dioxiddá alakítanak speciális enzimjeik segítségével.

Ezek a kávéban lakozó lények nem csupán a létfenntartás miatt kényszerülnek a koffeinre, hanem a növekedésük szempontjából is, illetve a szaporodásukhoz is elengedhetetlen.

A tudósok a kávébaktérium felfedezését követően máris annak felhasználása után kutatnak.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a baktérium enzimjeinek hasznát vehetik a szívritmuszavarok és asztma kezelésére használt gyógyszerekben, ugyanis véráram növelők.

A gyógyászaton kívül az élelmiszeripar segítségére is lehet a kávébaktérium, a koffeinmentes kávé gyártásának műveletében.

Posted in Kávé Blog | Tagged , | 1 Comment

One Response to Baktériumok a kávéban

  1. Sebestyén says:

    Egészen érdekes ez az oldal valamelyik nap találtam egy hasonló kávés blogot, és az sem rossz, szóval egészen érdekes infok voltak fenn

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>