KÁVÉ

Kávé, kávéfőző, kávégép, kávéautomata

Kávé a mellrák ellen

Azt tudjuk, hogy a közvélemény és a tudósok is több fajta elméletet hangoztatnak a kávéfogyasztással kapcsolatban. Mindannyian tudnánk beszélni a kávé pozitív és negatív hatásairól egyaránt, és a tudósok sincsenek ezzel másként: bizonyítékok zömét sorolják fel a kávé mellett és ellen.

Az is egyértelmű, hogy mekkora üzlet épül a kávéfogyasztásra, hiszen a világ legnépszerűbb élvezeti cikkeinek egyike a kávé. Sokan az ízéért, sokan pedig a hatásáért isszák.

A legújabb kutatások arról számolnak be, hogy a kávénak egy újabb előnyét vélték felfedezni. Per Hal és munkatársai arról adtak tájékoztatást, hogy napi öt, vagy annál több csésze kávé elfogyasztása csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét. A tanulmány hangsúlyozza, hogy nem minden mellrák fajtának megelőzésére lehet alkalmas a nagyobb mennyiségben elfogyasztott kávé, hanem az ER-negatív típusú emlőrák kialakulására lehet hatással.

A kutatók nem tudtak meggyőződni arról, hogy egy bizonyos fajta kávé játszik-e szerepet a megelőzésben, csupán azt támasztja alá kutatásuk, hogy a nagy mennyiségű kávé fogyasztása összefüggésben áll a mellrák megelőzésével.

A kutatás alanyai 50 és 74 év közötti nők voltak, akiknek több mint fele mellrákban szenvedett. Kérdőívet kellett kitölteniük, melyek életvitelükkel, és szokásaikkal volt kapcsolatban; a kérdések a dohányzással, alkoholfogyasztással, az étkezési szokásokkal, illetve a családban korábban előforduló daganatos betegségekkel voltak kapcsolatosak.

A kérdőívek összesítéséből arra a következtetésre jutottak a Karolinska Kutatóintézet munkatársai, hogy a naponta 5 csésze kávé elfogyasztásával 33-57 százalékkal csökkenthető az emlőrák fentebb említett fajtájának kialakulása, szemben azokkal, akik naponta csak egy csészével isznak meg.

A kutatók magyarázatot nem találtak, csupán a kávéban található antioxidáns pozitív (gyógyító) hatására tudnak hivatkozni.

Posted in Kávé Blog | Tagged | Leave a comment

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>