KÁVÉ

Kávé, kávéfőző, kávégép, kávéautomata

Kávéfőző, Kávégép

Kávék és kávéfőzőik

Dzsezva – török, arab, görög kávéfőző

Dzsezva

Török Kávéfőző

A török, arab, görög kávé elkészítéséhez elengedhetetlen eszközöket, itthon főleg úgynevezett oriental vagy keleti termékeket árusító boltokban, vagy az interneten szerezhetjük be.

Az feltűnés nélküli díszítetlen alumíniumtól kezdve a réz kézműves darabokig széles skálán mozog a választék. Ha odafigyelünk a minőségre, akkor gyakorlatilag csak pénztárcánk, és ízlésünk szab határt a vásárláskor.

Ezen eszközök egyszerűségüknél fogva a kávékészítés minőségét nem befolyásolják, azonos élvezeti értéket nyújtanak. Azonban egy dolgot ne feledjünk, hogy itt is (akárcsak az eszpresszónál) nagyon fontos a megfelelő, jó minőségű daráló, hogy az adott kávékészítési módhoz megfelelő finomságú őrleményt kapjunk!

French press – dugattyús kávéfőző

Dugattyús Kávéfőző

Dugattyús Kávéfőző

A French Press, más néven dugattyús kávéfőző kevésbé ismert hazánkban, mint a hagyományos kávéfőző készülékek. A kávéimádók közül azonban egyre többen vannak, akik a dugattyús főzőkkel készíthető kávék elkötelezettjei.

Az tény, hogy ezzel a főzővel a minőségi kávékból valóban nagyon finom és aromás kávé készíthető. Maga a kávéfőző nagyon egyszerű, és a kezelése sem bonyolult. Legkönnyebben interneten keresztül, vagy szaküzletben juthatunk hozzá. Vásárláskor most is, mint mindig, figyeljünk a minőségre, csak üvegből és acélból készült dugattyús kávéfőzőt válasszunk.

A darálás minősége itt is nagyon fontos, de az összes kávéelkészítési eljárás közül ez igényli a legdurvább őrleményt. Akik az eszpresszó mellett szívesen megisznak egy-egy bögre hígabb, de aromás kávét azok nem fognak csalódni benne. Sokkal jobb kávé készíthető vele, mint bármelyik filteres kávéfőzővel és még áramot sem fogyaszt.

Filteres kávéfőző

A filteres kávéfőzőknél szintén válasszuk az ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelő készüléket, mert jóformán a készülékek működési elvükben és kávékészítési technikájukban, nem különböznek egymástól. A filteres kávéfőzés lényege, hogy a szűrőpapír-tölcsérbe adagolt kávét a forró vízzel leöntve készül ez a főzet. Ez sokkal gyengébb kávét ad, mint amit bármely más főzővel készíthetünk.

Kotyogó kávéfőző

Filteres Kávéfőző

Filteres Kávéfőző

A kotyogóknál már más a helyzet. Itt az olcsó változatok helyett már érdemes keresni a kávéfőzés különféle módozatainál is ismertetett, jellegzetes sokszögű alakjáról könnyen felismerhető, olasz gyártmányú Bialetti Moka Expresst, ötezer forint körüli áron.

Esetleg a szintén ott bemutatott Bialetti Brikkát, amely egy speciális szelep révén meghatározott nyomás eléréséig visszatartja a kávét. A szokásos darált kávéknál durvább őrleményt igényel, tehát szemes kávét kell vásárolni, és daráló is kell hozzá (de megfelel a háztartásokban szokásos egyszerű és olcsó késes daráló is), valamint oda kell figyelni a használatára. Ezzel szemben viszont sokkal ízletesebb kávét ihatunk vele, mint amit a kis nyomáson működő berendezésektől elvárhatnánk, és még nem is kerül többe.

Kávédarálók

A jó kávédaráló már fél siker

Kávé Daráló

Kávé Daráló

Ahány féle kávékészítési mód létezik, annyi féle kávéőrlemény szükséges a tökéletes eredmény eléréséhez. Míg a török kávé elkészítéséhez szükséges a legfinomabb, szinte lisztszerű, az eszpresszóhoz valamivel durvább, addig a french press-hez szükségeltetik a legdurvább kávéőrlemény. Természetesen egy jó kávédarálóval lehet nagyon finom, és durvább őrleményt is készíteni, így az megfelel szinte minden kávékészítési módszerhez.

Kávé Daráló

Kávé Daráló

Bár a legtöbb eszpresszókedvelő nyilván azonos árkategóriából fog főzőt és darálót választani, ahogy a pénztárcája engedi, bizonyos értelemben a daráló minősége még fontosabb is, mint a főzőé.

Kiválóra őrölt kávéból még egy esetleg kevésbé drága és neves eszpresszógép is jobb kávét fog főzni, mintha egy méregdrága kávéfőzőt rosszul darált kávéval táplálunk. A beszerzéskor tehát semmiképpen se kezeljük a darálót másodlagos fontosságú berendezésnek, éppen ellenkezőleg. Még az sem túlzás, ha úgy fogalmazunk, hogy valójában nem a kávéfőzőhöz kell darálót vennünk, hanem a darálóhoz eszpresszógépet.

Kávégép tisztítás

Nemcsak a kávéfőzőt, hanem a kávédarálót is rendszeresen el kell tisztítanunk, mert az olajos kávéőrlemény lerakódik, megbújik a zugokban, és ott avasodni kezd. A daráló felépítésétől függ, hogy ezt mennyire egyszerű megtenni, vannak készülékek, amelyeknél a késpár könnyebben kiemelhető a helyéről, más gyártmányoknál azonban nagyobb előkészületet igényelhet a dolog.

Van azonban egy kiváló megoldás, és még a könnyebben szétszerelhető kávéőrlők tulajdonosai is örülhetnek neki, az ő dolgukat is megkönnyíti: a megfelelő daráló-tisztítószer. Többféle is létezik, nálunk a Puly Grind Cristalli kapható az Expolygonnál (Grindz néven létezik egy másik, hasonló termék is, és a Saeco is gyárt egy harmadikat).

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>